Firma KAN zdecydowała się na wprowadzenie zmian w konstrukcji rur polietylenowych KAN-therm oraz zoptymalizowała sposób ich pakowania. Modyfikacja polega na wprowadzeniu pięciowarstwowej konstrukcji rur polietylenowych PE-Xc, PE-RT (typu II) oraz PE-RT Blue Floor występujących w ofercie Systemu KAN-therm Push, KAN-therm Press oraz Ogrzewania Podłogowego.
Zmiana budowy rur z trzywarstwowej 3L na pięciowarstwową 5L ma dodatkowy aspekt techniczny, szczególnie ważny dla instalatorów. Rury 5-warstwowe są lepszymi pod kątem technicznym odpowiednikami rur 3-warstwowych. Nowoczesne rury polietylenowe 5L mają warstwę antydyfuzyjną EVOH „schowaną” w konstrukcji ściany rury. Takie wykonanie osłony EVOH zabezpiecza ją przed mechanicznymi uszkodzeniami podczas montażu rur na budowie.
Tym sposobem cała instalacja wykonana z rur 5L zabezpieczona jest przed dyfuzją tlenu do jej wnętrza. Skutkiem tego jest zniwelowanie ryzyka wystąpienia korozji elementów metalowych w instalacji.
Wszystkie dotychczasowe rury polietylenowe, wykonane w konstrukcji trzywarstwowej 3L zostaną zastąpione docelowo nowymi wersjami 5L. Pod względem technicznym i formalnym nowe rury są dokładnymi zamiennikami i mogą być stosowane zamiennie lub razem w obrębie jednej instalacji.
Dodatkowym atutem zmian jest optymalizacja sposobu pakowania. Dla wszystkich długości zwojów rur polietylenowych PE-Xc, PE-RT oraz PE-RT Blue Floor w wersji 5L zastosowano opakowania kartonowe. Dzięki temu podniesiono bezpieczeństwo produktu poprzez zminimalizowanie ryzyka uszkodzenia mechanicznego rur w trakcie ich transportu i składowania, zarówno w magazynach, jak i na placu budowy.
Zmiany dotyczące przejścia z konstrukcji rur 3L na 5L będą wprowadzane sukcesywnie.
Zobacz również
-
Beretta Show Truck – od kwietnia do listopada w trasie
-
Nowość w InstalSystem 5 i EnergoSystem 5 – obliczenia LENI zgodnie z PN-EN 15193-1+A1
-
Nagroda Stowarzyszenia Sport Biznes Polska dla Immergas
-
II Edycja Mistrzostw Polski Instalatorów w spinningu
-
Bezpłatny dostęp do Warunków Technicznych ITB dla członków PIIB